svencs
Facebook

Riksgränsen

Från Rallare till Skidåkare
Riksgränsen 1903B

Historien om Riksgränsen

Året är 1902 och vildmarken i Sveriges nordligaste delar har tagit ett första steg mot en civilisation och fått en järnväg - Malmbanan/Ofotenbanan. Det var starten till Riksgränsens utveckling.

Anledningen till denna nya infrastruktur var järnmalmen. Redan på 1600-talet var det känt att området i Kiruna var rikt på järnmalm, men det var först på slutet av 1800-talet som gruvbrytningsmetoderna utvecklades och utökades. Detta bidrog till stor inflyttning till samhället och järnvägen mellan Kiruna och Narvik började byggas. Cirka 4000 arbetare var involverade i ett enormt stort projekt. Järnvägen öppnades för trafik 15 november 1902, men invigdes först 14 juli 1903 av Oscar II, då kungen inte ville resa dit under den mörka vintern.
Malmbanan mellan Kiruna och Riksgränsen var den första längre järnväg i Sverige som elektrifierades, vilket skedde redan 1915 och blev klar hela vägen till Narvik 1923. Det var bara genom att åka tåg som man kunde resa mellan Kiruna och Narvik, det fanns nämligen ingen bilväg förrän 1984 då E10 kom till. Så det behövdes många hållplatser längs tågsträckan och flera av dem finns fortfarande kvar idag.

1928 öppnade Skidfrämjandets Kirunakommitté logiverksamheten Lapplandia i Riksgränsen. Modern alpin utförsåkning introducerades i Sverige 1934 av gymnastikdirektörerna Sigge Bergman och Olle Rimfors efter en studieresa till Hannes Schneiders berömda skidskola i österrikiska St. Anton am Arlberg. Olle Rimfors, som också kallades för skidåkningens fader, arbetade sedan som sportchef i Riksgränsen mellan 1950–66. 1952 installerades den första liften och Ulf ”Mr Ski” Edborg startade Sveriges första betalda skidskola 1960/61. Tidigare hade man skidgymnastik i backen, men nu satsade man på riktig professionell skidåkning i små grupper. Priset för skidskolan var 10 kr. Detta blev väldigt populärt och man kunde få vänta flera år innan man fick en plats. En av de stående eleverna var Lasse Lönndal. Ulf var känd för sin djärva åkning och tog alltid sina elver till branter för att öva på hoppsvängar och där dom inte allt för sällan drog igång en lavin. En backe har fått sitt namn från den tiden - Uffes vägg.

Ulf ”Mr Ski” Edborg bestämde sig redan som 12-åring att han ville dedikera sitt liv åt skidåkningen. Idag är han 83 år och hela sitt liv har han jobbat till och från som skidlärare.
Första gången Ulf kom upp till Riksgränsens omnejd var 1947 och 1950 fick han jobb som vaktmästare i Björkliden. Det var där han lärde sig att åka skidor, men det var i Alperna och efter han flyttat till Vail 1965 som han blev professionell skidåkare. I USA gifte Ulf sig med sin forna trogna skidelev Cathy. De bosatte sig i ett stort hus mitt i backen och här tog de emot VM-skidlaget med öppna armar. Både Ingmar Stenmark och Pernilla Wiberg har fått frukosten serverad av Ulf då de bott i hans villa. I Vail har Ulf hittat sin världens bästa skidåkning och arbetat som privat skidlärare åt diverse kändisar och kungligheter.

Trots flytten till USA kom Ulf alltid tillbaka till Sverige och Riksgränsen på vårvintern. I 21 år arbetade han som skidlärare i Gränsen och under de åren var han med och skapade ”Skidans universitet”, Fjällkedjan och SLAO, Svenska liftanläggningars organisation. USA var mycket tidigare än Sverige med säkerheten kring liftar och backar och det tog Ulf med sig till VD Stig Lundkvist som började titta på detta så att skidlärarna skulle slippa tvingas avbryta sin skidskola för att ge sig ut när olyckor inträffat.

Enligt Ulf var tiden 50-70-talet i Riksgränsen riktiga höjdpunkter i hans liv. Eftersom det inte fanns någon bilväg kunde man bara ta sig dit med tåg och när man väl var där uppe var det som man var i ett laglöst land. Ulf har firat många födelsedagar där uppe och ett minne han har är en ung kille som jobbade som DJ men som tyckte mer om att trolla. Ulf gav honom 2000 kr och bad honom trolla för hans sällskap. Det var troligtvis Joe Laberos första betalda jobb som illusionist. Ett av många, många minnen.

Å vem myntade egentligen ”Mr Ski”? NK´s dåvarande VD Söderberg var en av Ulfs skidelever och han undrade om Ulf kunde tänka sig att jobba på NK på hösten då varuhuset skulle få en ny avdelning - NK Ski. Så under ett möte 1962 när de skulle göra reklam för att Ulf stod på NK´s nya avdelning sa Ulf själv ”möt Mr Ski på NK Ski”. Där och då blev Ulf Edborg ”Mr Ski” med hela Sverige.

Tre dagar

Boka »

Fyra dagar

Boka »

Sju dagar

Boka »

We make your dream come true